In 2024 zijn ook mannetjes honden en katten welkom tijdens sterilisatieproject
Zoals al dertien keer eerder vertrok ook dit jaar aan het begin van de kleine droge tijd een team van dierenartsen, paraveterinairen en stagiaires naar Paramaribo voor een groot sterilisatieproject. Deze keer konden ook mannetjes honden en katten aangemeld worden. Er was veel belangstelling voor de actie. In zes dagen tijd werden 373 sterilisaties uitgevoerd. Het merendeel daarvan waren toch weer vrouwtjes zowel bij de honden als bij de katten. Een deel van het team opereerde ook een dag in Domburg. Daar werden vooral poezen gesteriliseerd.
516 dieren onvruchtbaar gemaakt tijdens 13e project
Afgelopen voorjaar 2023 werd na 2 jaar afwezigheid het dertiende sterilisatieproject gehouden op het dierenasiel in Paramaribo. Op vrijdag 10 maart konden we, na 10 dagen opereren met vijf dierenartsen, opnieuw de balans opmaken van een succesvol sterilisatieproject. Deze keer werden 516 dieren geholpen. Zij zullen geen pups of kittens meer krijgen.
Inmiddels kijken we alweer vooruit naar 2024. De plannen zijn in de maak.
(29 december 2022)
Voorbereidingen sterilisatieproject 2023 gestart
In 2023 wordt na twee jaar afwezigheid weer het grote jaarlijkse sterilisatieproject gehouden. Een deel van het dierenasiel aan de Kanangalaan wordt dan voor twee weken veranderd in een dierenziekenhuis waar vijf dierenartsen vanaf 27 februari tien dagen honden en poezen zullen steriliseren. De afgelopen twee jaar kon er vanwege de coronapandemie geen project georganiseerd worden maar het bestuur van de Stichting Vrienden van de Dierenbescherming Suriname heeft in die tijd niet stilgezeten. Toen het in 2020 slecht ging met het asiel is er vanuit de Stichting hard gewerkt om de Dierenbescherming Suriname te helpen zodat toch de dieren die het nodig hadden, konden worden opgevangen. Nu het aantal coronabesmettingen flink is teruggelopen kunnen er voorbereidingen worden getroffen voor een nieuw project. Zodra er meer nieuws is over bijvoorbeeld aanmelden, is dat op deze plek te vinden.
(25 januari 2022)
Geen sponsorloop, wel 1000 euro
De medewerkers van Alfasan, producent van diergeneesmiddelen, zouden deelnemen aan de Linschoterloop. Toen de loop in verband met de pandemie werd afgelast, organiseerden de medewerkers zelf een sponsorloop. Het goede doel waarvoor men op de loop ging: de dierenbescherming in Suriname. Op 17 januari overhandigde Annemarie Wüst van Alfasan een cheque van 1000 euro aan Anton Fennema. Anton is als dierenarts en praktijkmanager aan het AniCura Dierenziekenhuis in Oud Beijerland verbonden. Al jarenlang is hij samen met zijn vrouw Joke actief betrokken bij sterilisatieacties in Suriname.
(30 december 2021)
Sociale Sterilisatieprojecten: een succes!
Dierenartspoliklinieken in Suriname hebben speciale sterilisatieprojecten opgezet: honden en katten van eigenaren die het niet kunnen betalen worden tegen een klein bedrag gesteriliseerd. Aan deze klinieken worden door de dierenbescherming medicatie en medische hulpmiddelen ter beschikking gesteld. De gelden hiervoor worden geworven door de Stichting Vrienden van de Dierenbescherming Suriname.
Behalve op de poliklinieken worden ook veel dieren op het asiel gesteriliseerd. Het aantal sterilisaties op asiel en poli’s tezamen ligt in 2021 rond de 950.
(maart 2020)
Recordaantal sterilisaties in februari 2020
Tijdens het twaalfde sterilisatieproject van de Stichting Vrienden van de Dierenbescherming Suriname in samenwerking met de Dierenbescherming Suriname, werden maar liefst 627 dieren geopereerd: 195 katten en 432 honden. Het project verliep vlekkeloos. Dankzij de hulp van de vele Surinaamse vrijwilligers en coördinator Mariska, konden de dierenartsen en paraveterinairen ongestoord hun werk doen. Pas toen alle Nederlandse vrijwilligers het land weer wilden verlaten, bleek dat er ook in Suriname coronabesmettingen waren geconstateerd. Het team kon nog net op tijd terug naar Nederland vliegen.
Ook sterilisatieactie 2019 succesvol
Afgelopen voorjaar werden tijdens alweer het elfde grote jaarlijkse sterilisatieproject 466 dieren onvruchtbaar gemaakt. Deze keer vertrokken er 5 dierenartsen met een aantal paraveterinairen naar Suriname om daar twee weken lang operaties te verrichten op zowel honden als katten.
De operaties vinden plaats op het dierenasiel in Paramaribo. Surinaamse eigenaren van honden of poezen kunnen hun dieren aanmelden voor sterilisatie. De Surinaame Dierenbescherming plaatst ruim voor de adtum van het sterilisatieproject oproepen in kranten en op facebook zodat eigenaren hun dier op tijd kunnen aanmelden. Omdat de actie op het asiel wordt gehouden, kunnen er ook veel zwerfdieren geholpen worden.
Opnieuw een succes. In maart 2018 werden 615 dieren gesteriliseerd
Van 16 februari tot en met 2 maart werd het tiende sterilisatieproject gehouden met 6 dierenartsen. Het was opnieuw een groot succes. En we gaan door. Na een snelle rekensom blijkt dat we in de afgelopen tien jaar meer dan 100.000 puppies een miserabel leven hebben bespaard en heel veel teefjes een beter bestaan hebben gegeven.
Hoe komt het dan dat er nog steeds zoveel honden los lopen op straat? Gelukkig zijn het niet allemaal zwerfdieren - velen hebben een baasje om naar toe te gaan - maar als we nu het bijltje erbij neer gooien zou de zwerfdierenpopulatie wel eens schrikbarend kunnen groeien met alle gevolgen van dien: uitgemergelde teefjes, stervende puppies in de goot en omdat er te weinig mensen zijn om al die dieren op te vangen en te verzorgen, kunnen ziektes weer toeslaan.
Veel mensen in Suriname hebben het niet breed en kunnen een sterilisatie niet betalen. Daarom probeert de stichting Vrienden van de Dierenbescherming Suriname ze tegemoet te komen door een tarief te vragen dat haalbaar is. Daarmee zijn de kosten lang niet gedekt. Er moet veel geld bij om alleen al de materialen te kunnen aanschaffen. Alle bijdragen zijn daarom welkom, hoe klein ook.
Kijk op Doneer! voor informatie. De dieren van Paramaribo zijn er blij mee.